Et kvalmehelvete. igjen. igjen. og igjen. kanskje.

Kvalmen er noe utav det som har værdt verst med hele kreften. Det er rart. For kvalmen er vell også det som er aller mest normalt med kreften. Det flest av oss har opplevd før. For alle har jo vært kvalme en gang. Minst. Kunsten er å lære seg å takle det. Lære seg nye måter å snike seg unna kvalmen på. Men den finner seg stadig nye veier. Sniker seg unna fellene jeg legger ut.  For jeg finner stadig nye løsninger. Først var det piller. Afipran. Zofran. Kortison. Marzine. Noen funket en stund. Andre fungerte aldri på meg. Men piller har jo også hatt en rar effekt på meg skal det sies. Ting som vanligvis ikke har funket, funket på meg, og ting andre blir neddopa av har ikke jeg merket noe til engang. Afipran tok jeg over en lenger periode. Helt til den begynte å fungere omvendt. Jeg kastet opp av den. Zofran ga meg forstoppelse. Ikke litt forstoppelse bare. Helt total forstoppelse. Den nekter jeg å røre igjen. Kortison gjorde meg til en liten bolle. Jeg ble som en liten bolle i ansiktet, og fikk små kuler på kinnene. Ganske søtt i grunn, men lite vits når det ikke hjalp mot noe. Marzine funket noen dager. Så forsvant effekten. Kanskje funker de igjen en gang. Om jeg bare tar en pause.


Piller mot kvalme. Funket dårlig.

Løsningen ble Sea Band. Trange tøybånd med en liten kule på, som du fester rundt håndleddene. Båndene må sitte akkurat riktig, så kulen treffer på et akupunturpunkt som heter P6 på innsiden av arma, ved pulsåren. Trykket mot dette punktet gjør at kvalmen forsvinner. De skal funke mot alle typer kvalme. Sjøsyke og bilsyke og morgenkvalme og kvalmekvalme og.... Anbefales!

Etter forrige cellekur kastet jeg opp nesten hele den første uken. Så prøvde jeg Sea Band  og kvalmen kom ikke tilbake på lenge. Jeg har riktignok kastet opp ett par ganger siden det.  Men ikke mye. Ikke hver dag. Sånn som etter forrige cellekur.


Sea Band er de lyseblå båndene jeg har rundt håndleddene. (Jeg lever, er bare litt kaputt...)

I dag morges kastet jeg forøvrig opp igjen. Sånn så jeg ut (^) neida. joda. neida. kanskjeda. Jeg fant raskt ut at båndene satt helt på skeive, rettet de opp og bestemte meg for at jeg hvertfall skulle fortsette å tro på de. Etter litt fornuftig tankegang kom jeg på at jeg hadde hatt halsbrann i hele natt. Og at den sannsynligvis var forårsaket av glasset med Farris og potetsalaten jeg spiste i går. Og kanskje det at jeg spiste muffins med gluten i, og masse pølser. Jeg innså rett og slett at det hele sannsynligvis bare var min feil. Så jeg prøvde å skjerpe meg. Kastet opp litt til, men fikk tilslutt i meg litt mat, og fikk etterhvert tuslet meg ned til stua i tusleantrekket mitt. Med bamsen.


Tusleanntrekk. Med bamsen. Og nye tusletøfler.

Fins det noen der ute som har noen skikkelig gode råd mot kvalme. Noe som alltid funker. Jeg vil anbefale alle å prøve Sea Band (jeg er forresten ikke sponsett nei, gjør dette av fri vilje), men det må jo finnes noe annet som funker og. Hadde vært kjekt å vite en gang man skulle bli ekstra kvalm. 

I dag har jeg stortsett bare tuslet. I senga og i sofaen og en liten tur ute. Jepp, ute faktisk. Etter blodproppen er Mamma veldig opptatt av at jeg skal komme meg ut å gå hver dag. Så det ikke skjer igjen. Det er jo forøvrig ikke verdens dummeste ide, så jeg henger meg vellvillig på. Jeg startet på et lengre innlegg i dag, men så rakk jeg ikke å bli ferdig, og nå kommer hjemmesykepleierne for å henge opp intravenøs næring til i natt, så da må jeg slutte her for denne gang. Kanskje kommer det mer i morgen. Får se.

Litt rask lykke:

  •  Helgene. Når jeg slipper å ta intravenøs næring.
  • Å følge med på to regndråper kjøre "om kapp" på vinduet
  • kald Strawberry Daiquiri, når man er varm
  • Når du blir skikkelig fornøyd med et bilde av deg selv

 

 

36 kommentarer

Håkon

30.01.2014 kl.23:01

Har dessverre ingen tips mot kvalme, men krysser alle fingre og tær for at det ordner seg. Heier på deg :)

Line L

30.01.2014 kl.23:05

Hva med ingefær mot kvalmen?

Sofia

30.01.2014 kl.23:26

Jeg heier på deg! Det er så flott at du skriver en liste med ting som er lykke under hvert innlegg. Det sier litt om hvor tøff du er :) lykke: Rød leppestift og promille før klokka har slått 18:00

Silje A. Lavik

30.01.2014 kl.23:57

Eplemost hjelper mot kvalmen!:) Stå på, lykke til og jeg heier på deg!

Helene

31.01.2014 kl.00:07

Har du fått prøve Largactil / Chlorpromazine?

Det har jeg fått på sykehuset for min ekstrem kvalme.

31.01.2014 kl.05:00

Du skriver så knakende godt, alltid. Også er du skikkelig sjarmerende og søt og pen.

Jeg blir både rørt og imponert av å lese bloggen din, takk for at du skriver. :)

31.01.2014 kl.08:02

Ingefærte. Kjøp ei ingefærrot, skjær opp litt av den, og lag sterk te med honning og lime :) kan hjelpe. Akupunktur, som forsterkes med sea band, kanskje? Så får du vel kvamestillende som en del av kuren, håper jeg. Lykke til og masse godbedring fra NordNorge!!

Marianne

31.01.2014 kl.09:29

Ser at noen allerede har foreslått ingefær; det var det jeg også tenkte på. Ta et lite tygg på en liten bit ;) Husk at det er blodfortynnende, men det er kanskje bra, - hvis du har hatt blodpropp før - det vet ikke jeg.

Ida Marie Høeg

31.01.2014 kl.09:56

Jeg var grusomt mye kvalm da jeg gikk gravid med Sigrid. Det som holdt kvalmen i sjakk og gjorde at jeg kunne spise litt, for det meste linsesuppe med spisskarve, var å å drikke små slurker med cola og sutte på et potetgullflak. Denne sære kombinasjonen av søtt og salt stagget kvalmen.

C

31.01.2014 kl.09:59

Heia deg fine! Du er så tøff!

bestemor til en tøff jente

31.01.2014 kl.10:37

Du formidler styrke og pågangsmot , hold på! Vi er glad i deg og følger med hele tiden. Stor kle

Lowrider

31.01.2014 kl.10:55

Er det noe mulighet å få Sativex nå? MS-pasienter sier den nærmest er et mirakel...

Nå skal jeg ikke promotere eller oppfordre til kjøp og/eller bruk av ulovlige stoffer, så å nevne at det faktisk finnes flinke, fullt kompetente leger innen palliativ behandling som mener at å få i seg marihuana-røyk (ikke nok til rus, det er bortkastet) kan jeg gjøre, men det må stå for deres regning.

Mari Gjerdåker

31.01.2014 kl.12:17

Hei Amanda!

I dag tente jeg lys for deg igjen i India (forrige gang var i Nepal med Vera), og så kom jeg hjem og så ditt nye blogginnlegg. Har faktisk et kvalmetips, varmepute på magen. Har riktignok ikke testet det så mange ganger så kan ikke si hvor godt det funker. Håper det kan hjelpe!

Masse klemmer

keepmovingforward

31.01.2014 kl.18:09

hei amanda! Sorry jeg ikke har fått skrevet mye osv til deg, men har gjennomgått mitt lille helvete selv. Har fått den første av mange intervalskurer og vært helt slått ut! Følte du deg også helt som du var "dritings" av cellegiften? nesten som en hangover? Har vært som en "agurk!!!!!!" i en liten uke nå! starter opp med en ny runde med helvete på søndagen eller mandagen igjen ifølge legen min.

Amanda bare add meg på facebook om du vil, blir så helt sykt kjedelig for meg å ligge her å ikke gjøre en dritt! xD føler meg såpass i form idag at jeg er litt gran på facebook og kanskje skal se på en film eller to eller lese. Afipran er det beste som finnes! Det tar bort brekningne og kvalmen! Å fy faen, Zofran er det verste!! har heldigvis ikke fått Zofran og skal nekte på det om de skal gi meg det! jeg skal ikke ha komplett forstoppelse! Masse lykke til, stå på, dette skal du klare! :)

ANONYM

01.02.2014 kl.16:33

Har alltid trodd marijuana og cannabis generelt skulle gå hånd i hånd med chemo/cellegift.

Hasjolje har visstnok en helbredende effekt mot kreft. Kanskje ikke alle typer, men i hvertfall noen.

http://www.huffingtonpost.com/2013/09/30/marijuana-over-chemo_n_4017985.html

http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2012/07/25/cannabis-cannabinoids-and-cancer-the-evidence-so-far/

Jeanett

02.02.2014 kl.16:23

Hei! Hvis du er så heldig å ha en juicemaskin så anbefaler jeg kombinasjonen eple, gulrot og ingefær. Så mye ingefær du føler du klarer;) Ikke bare føler jeg det hjelper på kvalmen, men det er også lett og friskt å få ned i små slurker når man er kvalm og kaster opp, også får man i seg litt næring:) Server gjerne med isbiter, da blir det ekstra friskt! Alt godt til deg <3

Charlotte

03.02.2014 kl.18:59

Masse god bedring Amanda! <3 Huff, kvalme må være noe av det verste jeg vet så håper inderlig du finner noe som kan hjelpe! Synes eplemost og drikker med ingefær hørtes lurt ut å prøve. Hold ut, bedre dager kommer:) Sender varme klemmer & tanker din vei

Oddny

05.02.2014 kl.11:20

Gammeltante Randi hilser, og tenker mye på deg.

Kristine

05.02.2014 kl.23:48

Du er så fantastisk! Så god og herlig og nydelig - både på innsiden og utsiden. Og du skriver så bra! Har dessverre ingen gode råd mot kvalme, annet enn å ta det med ro :/ heier på deg Amanda! ❤️

07.02.2014 kl.21:42

Du er den vakreste personen jeg vet om. Og sterkeste.

Linda

10.02.2014 kl.20:29

Jeg har aldri lest en blogg om et så alvorlig tema og samtidig hatt et stort smil om munnen. Du skriver utrolig bra, og du har mye humor i deg som skinner igjennom til tross for det du gjennomgår. En fantastisk egenskap å ha!

Dette er brutalt, men du skriver så fint. Jeg kommer til å lese videre. :)

Klemmer fra Linda, 36 år.

Ragnhild Prim

10.02.2014 kl.22:35

Jeg har selv opplevd at en sukkerbit hjelper mot kvalme. Selv om det er det siste du vil ha i munnen når du er kvalm så får den søte smaken hjernen til å fokusere på smaken og mindre på kvalmen.

Ønsker deg all lykke videre, du er sterk! <3

Isabelle

12.02.2014 kl.00:38

Stå på Amanda ! Syntes det er veldig flott at du alltid slutter innleggene dine med "litt lykke" det viser at du forsatt kan se positivt på ting og ha et åpent sinn- det vil hjelpe deg noe enormt mye

Jeg heier på deg <3 :)

13.02.2014 kl.16:09

Hvordan går det med deg? Er innom bloggen din hver dag, tenker på deg og håper noe klarer å stagge kvalmen.

MarianneB

17.02.2014 kl.14:58

Jeg har ingen gode råd, men håper noen av de andre hjelper. Du skriver utrolig godt. Tenker på deg og håper du har noen gode dager nå.

Litt lykke: Det er sol i dag!

TENS

19.02.2014 kl.22:17

Har du hørt om TENS? Det står for Transkutan Elektrisk Muskel Stimulering, og skal funke bra mot kvalme (og kreftrelatert smerte). Du kan få deg ditt eget lille apparat, og bruke det daglig om du vil. Hvis du er innlagt kan du spørre om sykepleierne kan høre med fysioterapeutene der om de kanskje kan komme med et slikt apparat. Det kan være verdt et forsøk :) Hvis du ikke allerede har forsøkt da... :p

Du tar utrolig fine bilder!

Masse masse god bedring til deg <3

Ragnhild

21.02.2014 kl.16:19

Jeg heier på deg hver dag, Amanda! Gleder meg til du er fri for kvalme, fri for krefthelvete, fri til å leve! Men du er flink til å leve når du har kreft også, selv om det mange dager ikke er mulig å få gjort noe. All respekt til deg <3 :)

K.

22.02.2014 kl.14:00

Amanda! Jeg heier på deg!! Jeg kommer innom hver dag, håper du har det bra.

Jeg tenker mye på hva håp er, og hva det betyr. Finnes det falskt håp? Jeg vet ikke jeg, men hva er i så fall det? Det er jo ikke noe håp hvis det er falskt. Et håp er et håp, enda så lite det er. Hvis sjansen for noe er bittelite, så er det jo likevel ikke null. Altså er det håp. Det er ikke falskt, bare fordi det er lite. Tenkte bare å dele det med deg. Hva tenker du om håp? :)

Stå på Amanda <3 <3

amandaboble

24.02.2014 kl.19:01

K.: Hei K.!
Tusen takk for at du deler dine tanker om håp med meg.Jeg er VELDIG enig. Det finnes alltid håp! Uansett hvor lite det er er det der, og det er viktig! Jeg fortsetter å beholde håpet om å leve uansett hvor negative alle rundt meg er, fordi JEG har et HÅP, og JEG tror det finnes en medisin et sted der ute som kan gjøre meg frisk igjen. Så gjennstår det bare å finne den!

Klart jeg skal stå på! jeg skal stå på herifra og til Jupiter! <3

amandaboble

24.02.2014 kl.19:03

TENS: Heia!
Takk for tipset! Jeg har prøvd noe elektriske støt-duppedingser man fester på kroppen, men er litt usikker på om det var TENS det het....skal undersøke neste gang jeg er innlagt :)
<3

amandaboble

24.02.2014 kl.19:10

keepmovingforward:
Heisann!
Joa, fram til og litt etter første cellegift (mens de fortsatt var på testingfronten når det gjaldt morfin og annen bedøvelse) var jeg helt i ørska og husker egentlig svært lite fra de ukene. Jeg snøvlet og kunne ikke se de små bokstavene på mobilskjermen og sov store deler av dagen. Men det ga seg raskt etter som kurene kom igang. Forhåpentligvis gjør det det hos deg og:) FOrsiktig med å ikke overdrive Afipranbruken. For meg sluttet det å fungere og begynte å fungere omvendt i steden etter en stund. Ble kvalm av å ta Afipranen..Men da er det eventuelt bare å prøve andre medisiner elller nye løsninger. Prøver så godt jeg kan å bruke så mye naturlige metoder som mulig, men det er jo ikke alltid like lett...
Takk! Klart jeg skal greie det! og det skal du og !!! (:

amandaboble

24.02.2014 kl.19:12

Mari Gjerdåker: Heia Mari!
Jøss, det skal jeg teste, elsker alt som ikke har med piller å gjøre:)
Liker at du tenner lys overalt i verden, det varmer skikkelig masse!
Håper vi sees en gang når du kommer hjem, men enn så lenge..kos deg i den store verden!

Masse klemmer og kjærleik!

Charlotte

24.02.2014 kl.23:29

I helsekostbutikker får man kjøpt konsentrert ingefær i pilleform (ja, mer piller dessverre) De fungerer! :)

amandaboble

24.02.2014 kl.23:31

Charlotte: Jøss! Det må testes ut! Takk for tipset :)

Astrid Olsen

25.02.2014 kl.10:39

Jeg synes faktisk lakris hjelper mot kvalme, men den må være salt, ikke søt! :)

Anne

02.03.2014 kl.22:20

Bland vanlig farris og sunniva eplejuice, det funker for meg. Stå på videre Amanda♥

Skriv en ny kommentar

amandaboble

amandaboble

20, Nesodden

19 år og fra Nesodden. Liker foto, Natur og Ungdom, såpebobler, politikk, familien, blomsterkranser, snøfnugg, jula, venner, rød lebestift, ballonger og gode klemmer.

Kategorier

Arkiv

hits